Biografi

Tomas Djupsjöbackas rötter ligger djupt i kammarmusiken och han har blivit bekant som en av landets främsta cellister; verksam bl.a som grundande medlem av stråkkvartetten Meta4 och som enda finländska medlem i den renommerade Chamber Orchestra of Europe.

De senaste åren har Djupsjöbacka alltmer intresserat sig för orkesterdirigering. Han har deltagit i mästarkurser för Jorma Panula och studerar privat för New Yorks Metropolitan-operan blivande chefdirigent Yannick Nézet-Séguin sedan år 2012. Djupsjöbackas studier vid kapellmästarklassen på Sibelius-Akademin för prof. Atso Almila är på slutrakan.

Djupsjöbacka debuterade framför Radions Symfoniorkester i oktober 2016 med ett Mozart-program. Övriga dirigentuppdrag inkluderar Helsingfors stadsorkester, Åbo och Joensuu stadsorkestrar, Tapiola Sinfonietta, Mellersta Österbottens kammarorkester samt Sinfonia Lahti. Vid Helsingfors festspel 2015 dirigerade Djupsjöbacka Steve Reichs musik tillsammans med AVANTI! och Colin Currie Percussion Group, i kompositörens närvaro.

Våren 2017 debuterar Tomas framför Uleåborgs symfoniker i en dubbelroll (cello-dirigent) samt återvänder för att arbeta med Tapiola Sinfonietta och Sinfonia Lahti.