Tomas Djupsjöbacka blir Vasa stadsorkesters chefsdirigent

Tomas Djupsjöbacka börjar som chefsdirigent för Vasa stadsorkester 1.1.2021. Mångkonstnärens styrkor är omfattande inhemska och internationella nätverk samt en förmåga att förstå musikernas önskemål och behov. I Vasa tänker Djupsjöbacka ruska om stadsbornas uppfattningar om klassisk musik.

Utnämningen av Tomas Djupsjöbacka till chefsdirigent för Vasa stadsorkester är som en solstråle mitt i den mörkaste tiden. Den ger ljus och glädje mitt i det dystra coronaläget som har prövat staden, invånarna och deras välbefinnande.

Till Vasa stadsorkesters viktigaste uppgifter hör att öka stadsbornas välbefinnande. Som chefsdirigent och konstnärlig ledare har Tomas en viktig roll, förklarar Vasa stadsorkesters intendent Mia Huhta.

Också Vasa stads bildningsdirektör Christina Knookala säger att hon väntar med iver på Djupsjöbackas epok.

Utöver konserter önskar jag att hans avtryck ska synas också i orkesterns konstnärliga arbete och i publikarbetet, där vi hoppas att det ska komma nya idéer, konstaterar Knookala.

Djupsjöbacka tar sig gärna an de stora förväntningarna. Han vet att Vasaborna nu behöver stimulans och nya impulser. Den nya chefsdirigenten önskar att invånarna ska vara nyfikna.

Jag upplever att min uppgift är att i någon mån ruska om uppfattningarna om konserter med klassisk musik. Jag vill locka Vasaborna att komma för att uppleva och förnimma någonting nytt och annorlunda, säger Djupsjöbacka.

Under höstens besök hittade man en gemensam melodi

Djupsjöbacka är känd som en mångsidig musiker, som uppträder både som cellist och dirigent. Han har spelat i stråkkvartetten Meta4 i närmare 20 år och i Europeiska kammarorkestern i 15 år. Som dirigent har Djupsjöbacka lett nästan alla inhemska orkestrar. Han uppfyller så gott som fullständigt kriterierna som sattes för den nya chefsdirigenten.

Vi sökte i första hand en utomordentlig musiker som känner till både det internationella och det inhemska fältet verkligt ingående i praktiken. Det är också viktigt att chefsdirigenten i Vasa kan kommunicera smidigt på båda inhemska språken, säger Huhta.

Hon beskriver utnämningen av Djupsjöbacka som en pärla i coronatiden. Dirigenten och orkestern hittade en gemensam melodi under hösten då Helsingforsbon som genom en ödets nyck dirigerade konserten 100 % Beethoven som inhoppare.

I Vasa behövdes på grund av en coronakarantän en dirigent för en vecka och just den veckan var den enda som var ledig i min kalender. Gnistan till ett fortsatt arbete tänds ofta i och med gästkonserter, berättar Djupsjöbacka.

Under besöket på hösten blev det också klart för intendenten vem orkestern vill ha som sin nya dirigent.

Vid ett möte frågade någon av musikerna om vi varje vecka kunde ha det så här. Då visste jag att vi hade hittat rätt person, säger Huhta leende.

Ett naturligt steg i utvecklingen i musikerkarriären

Utnämningen till chefsdirigent för Vasa stadsorkester är ett viktigt steg i Djupsjöbackas karriär. Arbetet är en naturlig fortsättning på uppgiften som gästdirigent vid Lapplands kammarorkester, vilken fortsätter till sommaren 2021.

Jag fortsätter ännu att vara gäst i andra orkestrar, men för mig är det en verkligt stor sak att få bli Vasas chefsdirigent och utveckla stadsorkesterns spelande, repertoar och konstnärliga linje uttryckligen på lång sikt, säger Djupsjöbacka.

Huhta berömmer Djupsjöbacka för att han är en modern dirigent som i egenskap av kammarmusiker kan identifiera sig med musikernas upplevelser.

Att kunna leda bredvid är en viktig sak med tanke på samarbetet, det vet Huhta.

Djupsjöbackas avtal är treårigt och innehåller en option på två år. Det första arbetet i Vasa blir att planera repertoaren som ska framföras i stället för en operaproduktion som skjutits fram på grund av coronan. Förhoppningen är att publiken från årets början ska få njuta av de upplevelser som stadsorkestern bjuder på i en trygg miljö.

Tilläggsuppgifter och begäran om intervju:

Mia Huhta, intendent, Vasa stadsorkester
mia.huhta@vaasa.fi eller +358 40 524 8877

Tomas Djupsjöbacka

  • Född 1978.
  • Bor i Helsingfors med sin fru och sina två barn.
  • Börjar som chefsdirigent för Vasa stadsorkester från 1.1.2021.
  • Fortsätter som gästdirigent i Lapplands kammarorkester fram till sommaren 2021.
  • Utexaminerades som dirigent från Sibelius-Akademin år 2017.
  • Debuterade som dirigent i Mellersta Österbottens kammarorkester julen 2013.
  • Har lett nästan alla finländska orkestrar och gästar regelbundet Åbo filharmoniska orkester, Jyväskylä Sinfonia och Mellersta Österbottens kammarorkester som dirigent.
  • Grundande medlem i stråkkvartetten Meta4.
  • Framträder regelbundet med Europeiska kammarorkestern (Chamber Orchestra of Europe).
  • Är intresserad av ishockey och matlagning.
Scroll to Top
X
X