Tomas Djupsjöbacka Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi

Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestarina aloittaa 1.1.2021 Tomas Djupsjöbacka. Moniosaajan vahvuuksia ovat laajat kotimaiset ja kansainväliset verkostot sekä kyky ymmärtää soittajien toiveita ja tarpeita. Vaasassa Djupsjöbacka aikoo ravistella kaupunkilaisten mielikuvia klassisesta musiikista.

Tomas Djupsjöbackan nimitys Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi on kuin auringonpaiste keskellä kaamosta. Se tuo valoa ja iloa synkeään koronakurimukseen, joka on koetellut kaupunkia, asukkaita ja heidän hyvinvointiaan.

– Vaasan kaupunginorkesterin tärkeimpiä tehtäviä on lisätä kaupunkilaisten hyvinvointia. Ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana Tomasilla on tehtävässä merkittävä rooli, Vaasan kaupunginorkesterin intendentti Mia Huhta selvittää.

Myös Vaasan kaupungin sivistystoimenjohtaja Christina Knookala sanoo odottavansa innolla Djupsjöbackan kautta.

– Konserttien lisäksi toivon, että hänen kädenjälkensä näkyy myös orkesterin taiteellisessa työssä ja yleisötyössä, johon toivomme uusia avauksia, Knookala toteaa.

Djupsjöbacka ryhtyy täyttämään suuria odotuksia mielellään. Hän tietää vaasalaisten tarvitsevan nyt virikkeitä ja uusia impulsseja. Asukkailta uusi ylikapellimestari toivoo uteliaisuutta.

– Koen, että tehtävänäni on hieman ravistella mielikuvia klassisen musiikin konsertista. Haluan houkutella vaasalaisia kokemaan ja aistimaan jotakin uutta ja erilaista, Djupsjöbacka sanoo.

Yhteinen sävel löytyi syysvierailun aikana

Djupsjöbacka tunnetaan monipuolisena muusikkona, joka esiintyy sekä sellistinä että kapellimestarina. Hän on soittanut Meta4-jousikvartetissa lähes 20 vuotta ja 15 vuotta Euroopan kamariorkesterissa. Kapellimestarina Djupsjöbacka on johtanut melkein kaikkia kotimaisia orkestereita. Hän täyttää lähestulkoon täydellisesti kriteerit, joita uudelle ylikapellimestarille Vaasassa asetettiin.

– Haimme ensisijaisesti erinomaisesta muusikkoa, joka tuntee sekä kansainvälisen että kotimaisen kentän todella perusteellisesti käytännön kautta. On myös tärkeää, että Vaasassa ylikapellimestari pystyy sujuvasti kommunikoimaan molemmilla kotimaisilla kielillä, Huhta taustoittaa.

Hän kuvailee Djupsjöbackan nimitystä korona-ajan helmeksi. Kapellimestarin ja orkesterin yhteinen sävel löytyi syksyllä kuin kohtalon sanelemana helsinkiläisen johtaessa tuuraajana 100 % Beethoven -konserttia.

– Vaasassa tarvittiin koronakaranteenin takia kapellimestaria yhdeksi viikoksi ja juuri se viikko oli ainoana vapaa kalenterissani. Kipinä jatkuvalle yhteistyölle syttyy yleensä vierailujen myötä, Djupsjöbacka kertoo.

Syksyisen vierailun aikana myös intendentille kirkastui, kenet orkesteri haluaa uudeksi johtajakseen.

– Palaverissa joku soittajista kysyi, voisiko meillä olla joka viikko tällaista. Silloin tiesin, että oikea henkilö on löytynyt, Huhta hymyilee.

Luonteva kehitysaskel muusikon uralla

Nimitys Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi on tärkeä askel Djupsjöbackan uralla. Pesti on luontevaa jatkoa Lapin kamariorkesterin päävierailijan tehtävälle, joka jatkuu kesään 2021.

– Jatkan yhä vierailuja muissa orkestereissa, mutta minulle on todella iso juttu päästä Vaasaan ylikapellimestariksi kehittämään kaupunginorkesterin soittoa, ohjelmistoa ja taiteellista linjaa nimenomaan pitkäjänteisesti, Djupsjöbacka sanoo.

Huhta kehuu Djupsjöbackaa moderniksi kapellimestariksi, joka kamarimuusikkona osaa samaistua soittajien kokemukseen.

– Viereltä johtaminen on merkittävä asia yhteistyön kannalta, Huhta tietää.

Djupsjöbackan sopimus on kolmivuotinen sisältäen kahden vuoden option. Ensi töikseen hän pääsee Vaasassa suunnittelemaan ohjelmistoa koronan takia siirtyneen oopperaproduktion tilalle. Toiveena on, että yleisö pääsee alkuvuodesta nauttimaan kaupunginorkesterin tarjoamista elämyksistä turvallisesti.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Mia Huhta, intendentti, Vaasan kaupunginorkesteri
mia.huhta@vaasa.fi tai +358 40 524 8877

Tomas Djupsjöbacka

  • Syntynyt 1978
  • Asuu Helsingissä vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.
  • Aloittaa Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestarina 1.1.2021 alkaen
  • Jatkaa Lapin kamariorkesterin päävierailijana kesään 2021 asti
  • Valmistui kapellimestariksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2017
  • Debytoi kapellimestarina Keski-Pohjanmaan kamariorkesterissa jouluna 2013
  • On johtanut lähes kaikkia suomalaisorkestereita ja vierailee säännöllisesti johtamassa Turun filharmonista orkesteria, Jyväskylä Sinfoniaa ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria
  • Jousikvartetti Meta4:n perustajajäsen
  • Esiintyy säännöllisesti Euroopan kamariorkesterissa (Chamber Orchestra of Europe)
  • Harrastaa jääkiekon seuraamista ja ruoanlaittoa
Scroll to Top
X
X